General Palmarole

És l’únic català amb paper de renom a la Revolució Francesa.

General d'en Napoleó i Alcalde de Perpinyà


401-1

General Palmarole

La seva família

Carles Sentís ens descobreix en aquest article del 13 de juny de 2003 a La Vanguardia de Barcelona el General Francesc de Palmerola Soler, anomenat a França François Joseph Bertrand Baron de Palmarole. Són la mateixa persona ja que en qualsevol cas es tracta de l’únic alcalde de Perpinyà amb aquest cognom [1].

El seu nom real, tret de les dades genealògiques recollides per Philippe Lazerme dels Archives Départamentales des Pyrénées-Orientales, és Francesch Joseph Bertran Soler. De família noble procedent, generacions anteriors, de les terres de Girona. El seu pare era en Francesch Bertran de Palmarola, cavaller de Sant Lluís i va morir defensant França contra els anglesos a la frontera del Quebec. El pare fou membre honorari de la lògia maçònica Les amis de la Reunion tal com s'explica en el llibre Els fills de la llum. Els francmaçons de les comarques gironines (1811-1897) [3].

Noms de carrers

Perpinyà (Catalunya Nord)Cours de Palmarole.
Dedicada al General Palmarole. Ell, que va ser alcalde de Perpinyà, va fer plantar palmeres en aquest passeig. En francès, palmarole: désigne un lieu planté de palmiers (lloc arbrat amb palmeres).

 

Empreses

Adeka Palmarole SAS és el resultat del joint venture entre Adeka Corporation del Japó i Palmarole Group fet l’any 2000. La seu social de l'empresa està a l’Alsàcia, a Strasbourg.
Palmarole Compounds és una empresa química associada a l’anterior que desenvolupa polímers d’aplicació molt diversa.

 

Palmarolle al Quebec

Palmarolle és un municipi canadenc del Quebec, situat al comtat de Abitibi-Ouest i en la regió administrativa Abitibi-Témiscamingue. Igual que molts altres municipis de Abitibi, Palmarolle commemora un militar francès, François-André-Pierre Bertran de Palmarolle que va morir a la batalla de Sainte-Foy durant la Guerra dels Set Anys el 1760 contra els anglesos.
Ell fou el pare del general de Napoleó i alcalde de Perpinyà François Joseph Bertrand, Baron de Palmarole. El 1916 es va proclamar el cantó de Palmarolle i el 14 d'abril de 1930 es va constituir el municipi d'aquest mateix nom.

La metamorfosi del cognom

Adoneu-vos de les transformacions que pot patir un cognom. Tal com s'explica a Etimologia del cognom tenim l'arbre genealògic dels avantpassats del General Palmarole. Queda clar que tots els seus avantpassats eren Palmarola de cognom i, fins i tot, en la documentació de Philippe Lazerme diu que a la banda alta de l'arbre el primer tenia l'àlies de Palmerola. De Palmerola, doncs, passem a Palmarola i després a França ho transformen en Palmarole per finalment, dedicar-li un poble al Quebec amb el nom de Palmarolle.